За любителите на модерната Астрология

сряда, 1 февруари 2023 г.

Дните Eкадаши през 2023г.

 

 На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се обозначават дните, според Лунния календар, които са изключително благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. В тези дни се препоръчва пълно или частично въздържане от храна.
Екадаши не се отнася само за ограничаване на храната, но и за ограничения върху петте сетива, техните органи, а също и ума. В дните на екадаши тялото се пречиства по-лесно, така то се лекува, обновява и подмладява. Екадаши не е диета, а духовен пост. В дните на Екадаши лесно се гладува, а гладуването съдейства за подобряване на функциите на храносмилането, дишането и кръвообращението.
Какви са правилата на поста?
Сутринта вземете душ.
Старайте се да избягвате негативните емоции, раздразнение, осъждане и конфликти.
Ограничете гледането на телевизия и използването на интернет.
Медитирайте, слушайте релаксираща музика и се отпуснете. Успокойте ума си и вътрешния диалог.
В случай, че гладуването ви е противопоказно, то на този ден можете да консумирате растителна храна, като плодове, плодови сокове, сушени плодове, пресни зеленчуци, малко ядки и млечни продукти. 
 
Дати през 2023г.
 
Януари – 3, 18
Февруари – 1, 16
Март – 3, 18
Април – 1, 17
Май – 1, 16, 30
Юни – 15, 29
Юли – 14, 28
Август – 14, 27
Септември – 11, 26
Октомври – 10, 25
Ноември – 8, 16
Декември – 9, 24
 
Екадаши започва на съответната дата за месеца и се прекъсва на следващия ден. Хапва се символично храна съдържаща зърнени или бобови.
Ведите казват, че ако човек се въздържа от храна, вода и сексуални контакти по време на Екадаши, той пречиства своята карма, натрупана до този момент и премахва последиците от своите негативни действия, като така повлиява положително на своето бъдеще. Бъдете добри и правете добро в този благословен ден.
Затова тези, които искат да постигнат духовен напредък и съвършенство, винаги спазват Екадаши. Но дори и човек да не търси този духовен резултат, спазването на Екадаши винаги има много благоприятно влияние върху физическото тяло, ума и душата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар