За любителите на модерната Астрология

сряда, 22 септември 2021 г.

Есенно равноденствие

 

Здравейте, почитатели на астрологията!
На 22 септември 2021г. Слънцето пресича небесния екватор и отбелязва началото на астрономическата есен за Северното полукълбо. Тази година у нас това се случва в 22 часа и 21 минути. Астрологично това означава, че Слънцето преминава в зодиакален знак Везни- един от четирите кардинални знака, свързани със смяна на сезона.
Везните са още знак на баланса. За този кратък момент нощта и денят са почти напълно равни, преди денят да стане по-кратък от нощта. Това е времето, когато Северното и Южното полукълбо по същество разменят положението си под Слънцето.
 И по този повод споделям с вас моя последен стих, озаглавен "Есенно равноденствие" :
 
Отива си лятото, лека-полека
в мъглата достига финалната права.
Покрива в злато стара горска пътека,
с везните деня и нощта изравнява.
 
За кратък миг се срещат напълно равни,
денят и нощта еднакви часове имат.
После тъмнината натежава бавно
и накланя везните в посока зима. 
 
Мракът съкращава живота на дните,
но и това си има добрата страна-
повече време наблюдаваме звездите,
а небето дава на душата храна...
 
И тъй, докато се роди светлината,
в тихата и святата нощ на Коледа.
Тогава расте денят и добрината,
с едно зрънце вяра, любов и надежда.
22 септември 2021г.
 
Есенното равноденствие е благоприятно време за възстановяване на баланса в живота. Тези, които се борят с житейски предизвикателства, може да се върнат на правилния път. Отначало може да почувствате, че в нищо не ви върви, но веднага щом влезете в тази фаза, нещата могат да потръгнат.
Есенното равноденствие означава също половината път от астрологичната година, началото на която поставя пролетното равноденствие през всяка година. 
 В астрологичната карта, построена за този момент с координати на българската столица, Слънцето е управител на най-ниската точка в хороскопа. Разположено е в дом, където се чувства като у дома си- дома на творчеството, любовта и децата. Слънцето се намира в падение в знака Везни. В този случай обаче енергията му е засилена от присъствието на планетата Марс, само на 5 градуса отстояние. Този аспект се характеризира с воля и мъжество, с голяма активност в делата на дома, където попада, а също домовете, които владеят Слънцето и Марс.
Поражда склонност към агресия и високомерие- Слънцето се изразява посредством Марс.
Слънцето вече уточних, че управлява най-ниската точка в хороскопа на Есенно равноденствие- това е дома, по който е територията на страната, народа и традициите. Марс управлява дома на миналото, на тайните, на скритите врагове, на болниците и служба в полза на другите, благотворителност и милосърдие. Марс управлява също заключен знак в дома на здравето и ежедневната, рутинна работа. Всичко това накратко може да се формулира като скрита агресия от страна на народа, свързана с ежедневието, работата, с вируса и ваксинацията, които също са по Марс. Заключеният знак в дома на здравето е Скорпион, което показва, че проблемите в този сектор макар да не са видни, съществуват на едно по-дълбоко ниво. Сатурн донякъде ще овладява импулсивната енергия на Марс и преобразува в конструктивна, чрез положителния аспект между двете планети.
Друг аспект на Слънцето, който заслужава да се отбележи, е този с планетата на революционните промени, бунтарят Уран, с когото сключва квадрат и половина 135º. Това е дискретен, постоянен аспект, който показва повтаряемост на едни и същи ситуации докато не се осъзнаят в детайл и не се извлече поука. След това се постига вътрешен покой и смирение. Човек с такъв аспект по време на стълкновение с други хора е принуден да се заеме с ролята на посредник, т.е. той влиза в напрегнати ситуации, които не го засягат лично, но понякога му се отразяват твърде неприятно- трябва да върне някакви дългове, разплащайки се за грешки през младостта. Слънцето, както писах, в случая показва народа, а Уран управлява най-високата точка на хороскопа, свързана с властта и управлението.
Слънцето има и хармоничен аспект- Биквинтил 144°. Сам по себе си този аспект е свързан с високи духовни добродетели, а в случая е образуван с планета, свързвана с духовенството и религията Юпитер. Числото 144 е едно от най-почитаните в християнската религия. Биквинтилът доставя духовна енергия и двете планети, които участват в него внасят своите качества, като подпомагат развитието. Аспектът е един от тъй наречените "творчески", а Юпитер в картата управлява партньорствата и груповата дейност, колективите. Това показва, че през цялата есен ще са налице хармонични взаимоотношения, най-вече в творческите колективи, ползотворни изяви на местно ниво.
Хороскопът на есенното равноденствие е с управител Меркурий, владетел на Близнаци, който е изгряващ знак- асцендент. Меркурий се намира в началото на дома, свързван със здравето и ежедневната работа. Тези теми ще са акцент през сезона. Меркурий е в напрегнат аспект с Луната, естествен управител на народа и територията на страната. В хороскопа Луната управлява дома на финансите и този на комуникацията, началното и средно обучение.
Меркурий, освен управител на асцендента в хороскопа, управлява творческия дом, този на Слънцето и децата, на забавленията, отдиха и спорта. Напрегнатият аспект между Луна и Меркурий, имайки предвид домовете, които владеят, може да означава прекъсване на учебни занятия, на игрите и спорта, на развлеченията. Разбира се, не искам да съм лош пророк и дано това не се случи! Меркурий е в хармоничен аспект с Юпитер, а той от своя страна в хармоничен аспект с Луната, тъй че винаги има начин да се избегне противопоставянето- чрез партньорство, колективна работа и сътрудничество.
Друг напрегнат аспект в картата е между Уран и Венера, а разположението им по дом, както и домовете, които владеят, показва противопоставяне от страна на служители и медицински персонал на управлението и властта. Това не е нещо ново, но като се вземе предвид ретроградната фаза на Уран, ще е нужно връщане назад от страна на управляващите и коригиране на приети от тях нови закони.
Картата на есенно равноденствие дава още информация за това, какво предстои през есенния сезон, но основните предстоящи събития ще разгледам отделно напред във времето, с построени специално за тях астрологични карти.
По тази карта може да се отбележи какво време ни очаква. Най-ниската част в хороскопа, територията на страната попада в топлия и слънчев знак Лъв. Това обещава топло и слънчево време през сезона, като съединението на Марс и Слънце показва възможни резки промени на времето. Изгряващият знак на хороскопа в Близнаци обещава ветрове и прохлада. Слънцето, управител на най-ниската точка в хороскопа и Меркурий, управител на изгряващия знак в хороскопа, са във въздушния знак Везни- приятно време, което ви пожелавам да изкарате приятно. Успешна Есен!
 
 
За повече информация относно предлаганите астрологични услуги изпратете съобщение в страницата VictoryAstro. Конфиденциалността е гарантирана!

Няма коментари:

Публикуване на коментар