За любителите на модерната Астрология

петък, 21 април 2023 г.

Ретрограден Меркурий в Телец

 

  Днес, 21 април 2023г., Меркурий спря своето движение на 15° 37′ в зодиакален знак Телец, за да тръгне от утре в обратна посока. Това "спиране" се отбелязва като стационарна фаза пред ретроградно движение.
Меркурий физически не се движи назад по време на ретроградна фаза – това е оптична илюзия от гледната точка на нашата планета, което създава впечатлението, че Меркурий се движи назад.
Но да видим какво се случва когато Меркурий, наричан още вестоносецът, е стационарно ретрограден?
През този период не е желателно да се решават канцеларски и делови въпроси, да се правят назначения на персонал, да се съставят и подписват документи. Налице са предпоставки за нарушаване на споразумения, забавяния, спънки. Сабиански символ на 16-ти градус в Телец гласи:
"Старият човек полага усилия да съобщи скрити истини на тълпата.
Непригодност на традиционните знания по време на криза. Голяма вътрешна пълнота, духовна самота."
Телец е неподвижен земен знак, свързван с търпение, прагматизъм, красота, чувственост и практичност. Телецът жадува за нещо, на което може да се разчита в дългосрочен план, но това не е най-добрият знак за Меркурий, тъй като енергията му е твърде бавна за бързата планета на мисълта. И е съвсем естествено, когато Меркурий е ретрограден в Телец, темпото на живот да е възможно най-бавното.
Тъй като Телец също се занимава с материални притежания и сигурност, ретрограден Меркурий в този знак ще бъде време за преоценка на финансовото състояние, както и на ресурсите.
Меркурий става ретрограден в съединение с непредсказуемия Уран, така че ретрограден Меркурий в Телец може да удари областите на финансите и сигурността. Възможно е решенията по въпроси, свързани с пари и собственост, да са неотложни и не могат да бъдат спрени, но е нужно внимателно обмисляне преди да се предприеме всяка крачка. Общата цел на ретрограден Меркурий, така или иначе, е да се спре и размишлява – повече да се мисли и да се действа по-малко.
Меркурий се движи назад до 15 май 2023г., когато спира на 5°50' в знака Телец, преди да тръгне напред.
Сабианският символ на 6-ти градус на Телец гласи следното:
"Висящ мост над дълбока клисура. Преодоляване на трудности и ограничения чрез групово сътрудничество."
Меркурий в стационарна фаза, преди директно движение, дава склонност към бърборене, плагиатство, човек седи дълго време на телефона, разпространява клюки. В най-добрия случай това може да означава научен работник, който е бил толкова потопен в своя научен проблем, че напълно се е откъснал от външния свят. Например жена, която в името на работата си отхвърля семейството и децата си. Препоръчително е да не сте активни в контактите, да пътувате по-малко. Мълчанието е злато.
Но препоръката се отнася за двата дни около 15 май, а дотогава Меркурий, въпреки че ще се движи назад, ще има и добри аспекти. Като например хармоничният му аспект с Марс на 23 април. Дните преди и след този аспект са идеални за справяне с незавършени проекти, които са били на заден план или изоставени. Тази комбинация наистина може да помогне, като им придаде форма. На 12 май, два дни преди да тръгне директно, ретрограден Меркурий ще образува секстил с Венера в Рак. Това е много творческа комбинация, която дава форма на новите пътища. А такива ще има, покрай съвпада с лунния северен възел, когато Меркурий стане директен в средата на май. Това съединение ще донесе нови идеи и отвори пътища, които ще осигурят растеж по-късно през годината.
Общо, за всички зодии, ретрограден Меркурий може да е пречка в личните и професионалните комуникации. Закъснения в плановете за пътуване, проблеми, свързани с технологиите и уредите, разпространение на клюки или дезинформация са някои от характерните ефекти на ретроградния Меркурий. Но Меркурий е ретрограден 3-4 пъти в годината, затова не трябва да се приемат фатално тези периоди. А с разбирането, че е нужно малко повече внимание в областите на живота, подвластни на планетата-вестоносец. Все пак не е желателно да се закупува автомобил или скъп телефон в този период, както и да се сключва брак – нали се подписва документ! Подходящо време е за въвеждане на ред в личната документация, особено що се отнася до материални притежания и финанси. Телецът е неотстъпчив и като застъпи нещо, няма отстъпване назад. Все пак е добре понякога да отстъпи, за да провери дали е настъпил нова банкнота или излязла вече от обращение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар