За любителите на модерната Астрология

сряда, 13 декември 2023 г.

Меркурий ретрограден

 

 Днес – 13 декември 2023г., Меркурий спира в 08°на зодиакален знак Козирог преди да тръгне назад и се върне до 22°на знак Стрелец. Меркурий се движи назад в небето (ретроградно движение) три или четири пъти в годината за около три седмици. Последното за тази година ретроградно движение на планетата ще продължи до 2 януари 2024г. Ще посрещнем Новата година с Меркурий в ретроградна фаза на движение. Това, разбира се, не е фатално, но все пак трябва да се вземе под внимание.
Областите подвластни на Меркурий са търговия, комуникация с други хора, транспорт, пътуване, документи, обучение. Ретроградният Меркурий ги стопира, причинявайки различни видове забавяния, недоразумения, сривове и неуспехи. Докато се намира в Козирог до 23 декември, Меркурий отсява всичко ненужно, което пречи на нормалното интелектуално представяне. Но хармоничният аспект с Венера ще благоприятства изясняване на партньорски взаимоотношения, които по една или друга причина са в застой. Възможно е да се дават големи обещания, както и подаръци, тъй като Меркурий и Венера са в хармоничен аспект с Юпитер.
А щом премине от Козирог в знака Стрелец, създава атмосфера на външна радост, но вътрешна загриженост.
От 23 декември 2023г. до 14 януари 2024г. Меркурий се движи отново през знака Стрелец, което се свързва с разширяване на мирогледа, философия, висше образование, чужбина, изучаване на чужди езици и преподаване. По това време новите знания са трудни за усвояване, но повторението и коригирането на преминатия материал са отлични. Този период е чудесен за дълбок размисъл върху живота, самоусъвършенстване и коригиране на допуснати преди това грешки.
По време на ретроградното движение на Меркурий в Стрелец са възможни всякакви измами, заради напрегнатия аспект с Нептун. Този аспект поражда разсеяност, хората са невнимателни и лесно могат да бъдат подведени. В периода на празниците се пазарува най-много и всеки бърза. Проверявайте покупките, особено техниката, и внимавайте при попълване на документите им. По това време е по-добре да общувате само с тези, които познавате отдавна и в никакъв случай да не се включвате в нови компании. А като добавим и напрегнатия аспект между Нептун и Марс, който е в съединение с Меркурий в празничните дни, наистина ще е нужно засилено внимание по пътищата. Споменатите аспекти са предпоставка за инциденти, поради забавени реакции, следствие на разсеяност, употреба на алкохол и други упойващи вещества. Опасност има и при боравене с пиротехника – ретрограден Меркурий и Марс са в огнения знак Стрелец по това време.
По знак Стрелец е висшето образование и периодът от началото до средата на януари 2024г е подходящ за усвояване на пропуснат материал и явяване на пропуснати изпити. За някои творчески надарени хора обратното движение на Меркурий служи като тласък за нови идеи, провокира прилив на таланти и блестящи проекти.
В периода на ретроградно движение на Меркурий не се препоръчва вземането на съдбоносни решения, смяна на работата, приемане на оферти – има голяма вероятност за грешен избор. Много вероятно е всички планове да бъдат връщани за преразглеждане, нищо да не се случва по предварително установен график. Затова всичко по-важно отложете за след 3 януaри 2024г., когато Меркурий ще бъде вече в директен ход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар